Er proteinpulver skadeligt?:
5 myter om proteinpulver

I takt med at fitness, bodybuilding og almindelig motionstræning bliver mere og mere populært i Danmark, er proteinpulver ligeledes blevet en mere om mere almindelig vare herhjemme. Rigtig mange bruger proteinpulver som tilskud til deres kost for at sikre, at deres proteinindtag er højt nok, så både restitution og vækst optimeres.

Men hvilke almindelige udsagn er blot myter, og hvilke er fakta?

→ Læs vores oversigt over det bedste proteinpulver

Fakta eller myte

Som følge af den brede anvendelse er der opstået en del diskussion om det populære kosttilskud. Nogen sætter spørgsmålstegn ved produktets relevans i forhold til træning, mens andre prøver at finde eventuelle bivirkninger. I artiklen her afliver vi nogle af myterne og sætter fakta på plads.

“Proteinpulver kan være sundhedsskadeligt!”

Myte: Proteinpulver er ikke sundhedsskadeligt. Der er en myte om, at det skader din lever. Det passer ikke. Medmindre man spiser protein i enorme mængder og ikke drikker nok vand, så er protein ikke skadeligt for din lever. Det skal dog siges, at proteinpulver er et bredt begreb og kan bestå af mange forskellige typer protein, såsom whey protein (valleprotein) som kommer fra mælk. Er man allergisk overfor laktose eller mælk, bør man derfor ikke indtage whey protein. I stedet kan det anbefales at bruge proteinpulver, som er produceret af en anden slags protein, som fx. sojaprotein, æggeprotein risprotein mm. Så længe man tager det i almindelige mængder, så er proteinpulver på ingen måde sundhedsskadeligt for dig og din krop.

“Proteinpulver hjælper med at øge din muskelmasse”

Fakta: Det er korrekt, at proteinpulver kan bidrage med at forøge din muskelmasse. Men det betyder ikke, at du nødvendigvis får større muskler af proteinpulver. Sund og intens træning, god kost med masser af grøntsager og vitaminer, hvile og søvn, og ikke mindst protein fra forskellige andre naturlige kilder er alle essentielle faktorer for at øge din muskelmasse. Hvorfor så bruge proteinpulver – spørger du sikkert? Jo, det smarte ved proteinpulver er 1) at det er en hurtig og nem kilde til protein efter din træning og 2) valleprotein bliver hurtigt optaget i dit blod, dvs. det er optimalt efter træning.

"Du må max optage 30 gram protein efter en træning”

Fakta: Det er et faktum, at langt de fleste mennesker ikke kan optage mere end 25-30 gram protein efter en træning. Det er endda efter en træning, at man bedst optager protein. Men derfor nytter det ikke noget, at indtage enorme mængder af protein. En klassisk fejl, som rigtig mange laver, er at drikke en stor proteinshake med 50 gram protein blandet op med mælk (som også indeholder masser af protein). Med det sagt, kan det være en rigtig god idé at indtage en proteinshake med 25-30 gram protein efter en træning, da din krop her har behov for hurtig optageligt protein.

“Du har brug for proteinpulver, hvis du vil have succes med din træning”

Myte: Du kan sagtens opnå succes med at opbygge muskler uden at bruge kosttilskud i form af proteinpulver og proteinbarer. Proteinpulver er ikke en nødvendighed for en succesfuld træning, men skal snarere ses som en hjælp til en vigtig del af træningen – nemlig kosten. Når man træner, er protein fundamentalt for vækst. Mange oplever, at det kan være dyrt at få protein nok, da det kan kræve, at man skal købe meget kød. Der findes dog andre gode kilder til protein, som hverken er kød eller proteinpulver – såsom æg, bønner, havregryn, mælkeprodukter etc. Ofte er proteinpulver en nem måde at sikre, at man får sin daglige mængde protein – særlig lige efter træning, hvor kroppen skal i gang med at genopbygge muskler.

“Løbere og udenholdenhedsatleter behøver ikke proteinpulver”

Myte: Nøjagtigt som fugle har brug for vand, så har alle atleter brug for protein. Hvis du forsøger at opbygge aerobe muskelfibre, sandsynligvis over længere træningssessioner end dine muskuløse venner, så tag ikke fejl af, at din krop sulter efter byggestenene til at genopbygge dine muskler. Protein er et universelt og uundværligt næringsstof, hvor vigtigheden kun overgås af vand, og faktisk indtager et flertal af danskere ikke nok protein, når de starter med at løbetræne.

Så selvom du ikke træner for at få store muskler, kunne du sandsynligvis stadig godt bruge en proteinshake hver dag.

Læs flere myter om protein her:

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme