Sidst opdateret den

Proteinpulver – hvorfor?

Der findes mange meninger om proteinpulver. Oftest er det en direkte association til seriøse motionister, hvad end det er bodybuildere eller andre atleter i fitnessbranchen. Her er det et vigtigt element i deres træning, da protein er med til genopbygge muskelmasse. Det er dog ved at vinde indpas i ganske normale folk der styrketræner eller er på slankekure hos almindelige danskere, hvor et øget indtag af protein mod et mindre indtag af de to makronæringstoffer fedt og kulhydrater kan have en gavnlig effekt på både fedtprocent og kiloene på vægten. Protein består af aminosyre, hvilket naturligvis også afspejles pulverformen. Her er det dog vigtigt at notere sig at proteinpulver ofte er lavet på valleprotein som stammer fra mælk. Dette er hensigtsmæssigt, da valleprotein er et hurtigt optagne protein og herved har det en stor plads i de fleste fitness udøvers træningsrutine.

Se også vores nye guide til valg af proteinpulver.
Sandt eller falsk? Læst vores artikel omkring myter ved protein!

Brugen af protein

Som vi kort nævnte før, så er der to slags protein: hurtig optagne proteiner og langsomt optagne proteiner. Dette er vigtigt at notere sig, da de har forskellige indflydelse på din krop, samtidig med at der stor forskel på hvornår det er hensigtsmæssigt at indtage hvad. Som det ligger i ordet, så er langsomt optagne proteiner langsommere at optage i vores fordøjelsessystem. Den store fordel ved langsomt optagne proteiner er desuden, at den supplerer kroppen med protein i en længere periode – herved vil det være ideelt at indtage et måltid med disse proteiner sent på aftenen inden du skal sove. Dette langsomt protein hedder Kasein og findes ofte i mælkeprodukter som kvark, skyr, mælk og hytteost.

Hurtigt optagne protein derimod er protein som hurtigt fylder blodet med aminosyrer. Her er det vigtigt at det passere mavesækken og også fordøjes af tyndtarmen. Dette er hensigtsmæssigt på tidspunkter hvor kroppen hurtigt har brug for et stort indtag af protein, som umiddelbart kunne være efter træning. Her optager kroppen hurtigst og mest effektivt op til 30 min. efter endt træning. Det mest populære hurtigt optagende protein er valleprotein, hvilket afspejles i den store popularitet af proteinpulver, som oftest er lavet på valleprotein.

Hvor meget protein skal du indtage?

Dette er et spørgsmål mange fitness udøvere spørger sig selv. Der er naturligvis ikke et entydigt svar, da det afhænger af hvor meget vedkommende træner. En god indikation er, jo mere du træner jo mere skal din krop bruge til at restituere. Derudover har det også stor indflydelse hvad dit formål med træningen er: ønsker du øget muskelmasse? Vægttab? Nedsat fedtprocent? Alle disse har forskellige anbefalet indtag. Fordelingen er ikke ens for mænd og kvinder. Et eksempel ved ønsket om øget muskelmasse skal mænd indtage 1.7 g protein pr. kilo kropsvægt, hvorimod det er 1.3 g protein pr. kilo kropsvægt for kvinder. H
Vejer en fyr 80 kg. er regnestykket følgende 80 kg x 1.7 g = 136 g protein
Vejer en pige 50 kg. er regnestykket følgende 50 kg x 1.3 g = 65 g protein

Læs vores anmeldelse af FitBit som hjælper dig med at tracke din træning

 Test & Anmeldelse 2018

Vi vil præsentere vores top 3 af de 10 forskellige slags proteinpulver som er blandt de mest populære i Danmark, og som har været med i vores store anmeldelse. Testen er bygget op omkring følgende parametre:

  • Næringsindhold
  • Smag
  • Pris

Disse 3 parametre er de mest gængse som proteinpulver bliver vurderet udfra. Samtidig, så vil disse også give en indikation af hvilken du skal vælge alt efter hvilket formål du har med din træning, og til hvilken pris som du ønsker at betale. Alle tre parametre modtager en samlet vurdering i en skala fra 1-10, hvor efter der til sidst er en gennemsnitlige vurdering af hvert enkelt proteinpulver, samt hvilken vi anbefaler personligt her fra Netfysioterapi.

Test 1: Bodylab Whey 100 – BÅDE TESTVINDER OG BEDST PÅ PRIS!Bodylab Whey 100 (1 kg)

Nok et af de mest populære mærker på det danske marked på nuværende tidspunkt. Her har det nordjyske firma specialiseret sig i at producere dansk proteinpulver i den aller bedste kvalitet.

Næringsindhold:

Kvaliteten af produkterne som bliver benyttet i produktionen af proteinpulveret er i højeste kvalitet, og  næringsindholdet er hensigtsmæssigt godt fordelt. Nedenfor kan de faktuelle tal ses.

Næringsindhold pr. 100 gram
Kalorier: 400 kcal
Protein: 79 gram
Kulhydrat: 6 gram
Fedt: 6,5 gram

Smag:

Vi testede en jordbær proteinpulver, Bodylab tilbyder mere end 20 forskellige smage. Ligefra eksotiske som Tropical Summer og Cinnamon bun til mere traditionelle smagsvarianter som jordbær, chokolade og vanilje. Bodylab tilbyder en proteinpulver som er instaniseret hvilket betyder at den er utrolig let at blande op i mælk, vand eller juice alt efter hvad du ønsker. Smagen og konsistensen er god fyldig og virker ikke kunstig i smagen. Desuden, så bliver Bodylab ofte fremhævet som en producent hvor proteinpulveret er meget anvendeligt i madlavning, hvilket bestemt er en fordel.

Pris:

Bodylab har virkelig formået at holde prisen relativ lav, selvom den bliver produceret i Danmark. Prisen som der er taget udgangspunkt i er deres 2kg tilbud til 299,-

Pris pr. kilo: 150 DKK
Pris pr. 30 grams shake: 4,5 DKK
Pris pr. gram protein: 0,19 DKK

Overall score 9.0

Vores klare testvinder er det dansk producerede proteinpulver Bodylab. Den får en samlet overall score på 9.0 og får en høj karakter ved alle tre parametre. Det er dog især den billige kilopris som giver en styk pris per shake på 4.5 kr og den gode fordeling på næringsinholdet som gør den ideelt for både folk som er interesseret i vægttab, mindsket fedtprocent eller øget muskelmasse. Denne høje kvalitets på alle parametre gør at Bodylab er vores klare testvinder og får den største anbefaling herfra.

Hvis du er interesseret i at prøve Bodylabs høje kvalitet, så kan du bestille deres proteinpulver nedenfor:

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Test 2: Nutramino Whey Protein

Det første dansk produceret proteinpulver i vores test er Nutramino Whey Protein. Nutramino har været dygtige i deres branding kampagner, da de nok er det mest kendte kosttilskud ved den gennemsnitlige dansker, men er den så også pengene værd? Ikke sammenlignet med andre i vores test. Læs videre og få det uddybet.

Næringsindhold:

Næringsindholdet er fordelt gennemsnitligt. Indholdet i Nutramino Whey har et lidt højere kalorieindhold end de to andre præsenteret i denne artikel, og ikke nok med det også den laveste mængde protein med 71 gram. Dog er de resterende næringstoffer hensigtsmæssigt fordelt.

Næringsindhold pr. 100 gram
Kalorier: 404kcal
Protein: 71 gram
Kulhydrat: 12.5 gram
Fedt: 7.5 gram

Smag:

Her har Nutramino virkelig scoret en lav karakter. Umiddelbart, så er der ingen problemer med at opløse proteinpulveren i vand eller mælk hvilket naturligvis er fornuftigt, dog har den nogle smagskaraktere som gør at den får en meget lav smagkarakter. Her bliver der fokuseret på at den smager syntetisk og en knap så god bismag. Det er vigtigt at nævne at vi har testet jordbær smagen.

Pris:

Prisen på Nutraimo whey protein er i den fornuftige ende. Vi har udregnet kilo prisen ud fra de traditionelle 1800 gram bøtter som bliver solgt. Her viser den en fornuftig kilo pris, som er i den lave ende, hvilket også afspejles i prisen per shake.

Pris pr. kilo: 166DKK
Pris pr. 30 grams shake: 5,5 DKK
Pris pr. gram protein: 0,166DKK

 Overall score 7.5

Nutramino bliver belønnet med en overall score på 6.5, som i den grad er blevet trukket ned af en karakter omkring middel på smag. Dertil har de to andre parametre: næringsindhold og pris begge scoret over gennemsnittet og hermed får de en overall score på 7.5. Såfremt, du ikke ønsker en smag i top, så er Nutramino bestemt et produkt som vi kan anbefale.

Nedenfor ses de nyeste priser på Nutraminos 1800 grams proteinpulver

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Test 3: Linus Pro Whey 100

Linus Pro er notorisk kendt som en producent der lavede noget af markedets bedste protein. Læs med og find ud af om det stadig passer.

Næringsindhold:

Næringsindholdet er essentielt når man skal træffe valget af ens protein. Her er det essentielt at det har den korrekte fordeling, så man opnår den mest optimale næring fra sit protein. Som det kan ses nedenunder, så har Linus Pro en rigtig fornutig fordeling af næringsindholdet, hvor den ligger rigtig højt i andellen af protein, og tilsvarende lavet i kulhydrater og fedt. Desuden er det vigtigt at notere sig at Linus Pro ikke har noget tilsat sukker, således er dette proteinpulver meget hensigtsmæssigt i forbindelse med ønske om en reduceret fedtprocent.

Næringsindhold pr. 100 gram
Kalorier: 391kcal
Protein: 76 gram
Kulhydrat: 9gram
Fedt: 5.7 gram

Smag:

Vores test bestod af deres jordbær proteinpulver, dog er det vigtigt at notere sig at de tilbyder  7 forskellige smagsvarianter, så der burde være noget for enhversmag. Linus Proanbefalder at pulveren bliver opløst i enten mælk eller vand, og dette var hvad vi undersøgte. Her var der således ingen klumper, og den var let at blande op og havde en god og rund smag,  uden at den på nogen måde virkede syntetisk. Vi testede ikke protein-pulveret i madlavning, men efter egen beskrivelse så er proteinpulveren ideel til desserter, da dens naturlige sukkerarter er meget behjælpelige. Generelt en smag i aller højeste ende af skalaen.

Pris:

Dette var det klart dyrest produkt i vores test, og havde en kilopris på hele 249 kr. og hermed betaler du som forbruger også for den høje kvalitet du modtager.

Pris pr. kilo: 249DKK
Pris pr. 30 grams shake: 7,20 DKK
Pris pr. gram protein: 0,24 DK

Overall score 7.5

Vi giver Linus Pro Whey 100 en samlet karakter på 7.5. Linus Pro er bestemt et kvalificeret bud til at være din foretrukne proteinpulver, men den høje pris trækker ned i den samlede karakter. Vedrørende næringsindholdet trækker det meget op i karakteren at der ingen tilsat sukker er, samtidig med at er let at opløse og har en rigtig fin smag.

Vi håber I nød testen – følg endeligt med, senere vil vi præsentere hvordan I kan bruge protein i jeres madlavning. Men indtil da, så vil vi anbefale at kigge lidt rundt hos DailyBurn for inspiration Begynderguide til at bruge proteinpulver i din madlavning.

Stay tuned!

 

Se vores artikel om: De bedst testede BCAA

Denne side er anmeldt af: Mimir T. Christensen 10/10

This post has a rating of 4.68 stars based on 37 reviews from our users.
Rate this post
Forfatter

Skriv en kommentar