Yoga -En genvej til meditation

Yoga er af Indisk oprindelse,  hvor det blev opfundet for mere end 5000 år siden. I dagens Danmark er blevet en del af  vores travle hverdag  og blevet en mere og mere populær træningsform til at finde indre ro. Kombination af kropstillinger og åndedræt teknik er essentielfor at opnå den maksimale balance mellem krop og sind – disse elementer er forankret i hinanden, og vil derved altid have stor indflydelse på hinanden. Meditationen er for mange blevet et fast element i deres hverdag, hvor simple øvelser har en stor effekt på ens fysiske såvel som mentale tilstand. Den er med til at skabe det mentale overskud til at håndtere en travl og presset hverdag, hvor mange kvinder skal agere superhelte ved at hente børn, lave mad, smøre madpakker og klare et fuldtidsjob på den halve tid. Samtidig, så er Yoga også ved at vinde indpas ved den mandlige del af vores befolkning, da meditationen kan være med til at lære mændende om deres fysiske begrænsninger. Herved kan det være en essentiel støtte til manden som kæmper en karriere på jobbet, og desuden skal være den stærkeste i fitnesslokalet. Det mentale overskud er med til at øge produktiviteten og effektiviteten via det forøget overblik det mentale overskud giver.

Stilarter og teknikker

For mange som ikke har prøvet yoga, ser de det ikke som forskellige praktikserende stilarter- og teknikker, men de anser det derimod  som en afslapningsform på en måtte – groft. Dette kunne ikke være mere misvisende. Vi vil nu gennemgå de mest gængse stilarter, og hvad der generelt karakterisere dem. Herefter vil du have et solidt indblik i hvilken stilart som du skal begynde med, og hvad du efterfølgende skal stifte bekendtskab med.

Ashtanga

Den mest kendte og udbredt form i Danmark. Generelt har den en rigtig god indflydelse på din form og disciplin, da det også fungerer som den mest aktive form. Den består af en række faste stillinger som forbindes i et naturligt højt flow mellem åndedræt og bevægelse. dette er med til at have en positiv indflydelse på din smidighed, kondition og styrke. Desuden anses den som afstressende og giver en fornemmelse af lethed i sindet.

Hatha

Dette er vores anbefaling til vedkommende som skal stifte bekendtskab med yoga for første gang. Dette er fundamentet for alle andre praktiserende stilarter, og heraf er der også mange opfattelser af hvordan Hatha korrekt udføres. Generelt er der dog mange kraftfulde og restorative øvelser. Modsat Ashtanga, hvor øvelserne kom i et naturligt flow, så bliver der her taget hensyn til den specifikke øvelser, hvor der bliver taget god tid til at mærke før, under og efter.

Vinyasa

Her er power og flow dækkende ord. Den har sin oprindelse i Ashtanga, hvor den dog ikke følger faste serie af stillinger, men derimod et langt flow, hvor du flydende kommer igennem samtlige stillinger med sved på panden. Denne form har en generel positiv påvirkning på din forbrændingen, da den kombinerer styrke og puls.

Jivamukti

Minder til dels lidt om Vinyasa. Denne er meget fysisk krævende, hvor træningen typisk er omringet af et fokus omkring et tema, som bliver udforsket i gamle tekster og chanting. Her bliver der lavet åndedrætsøvelser til lyden af filosofisk musik, hvor den således forsøger at integrere etik i sindet. Dette skulle ende ud i en forstærket livsglæde og stor styrke.

Bikram

Man kan ikke nævne stilarter, uden at nævne Bikram eller Hot Yoga. Dette er måske den mest populære stilart på nuværende tidspunkt, og stederne blomstrer op i alle større byer. Dette laves i opvarmede lokaler, mange gange op imod 40 grader. Dette er med til at opvarme musklerne i kroppen, hvor du så hermed kan gå dybere ned i stillingerne. Dette vil være med til at øge din smidighed betragteligt modsat traditionelle stilarter. Du kan med succes forsøge dig med Bikram i umiddelbart forlængelse eller før en detox periode, da varmen øger din svedmængde betragteligt.

Udstyr – hvad skal du bruge for at komme igang?

En af de mest fantastiske ting ved Yoga er, at det kan gøres alle steder da du let kan transportere dit udstyr. Det næste der vil blive præsenteret er det vigtigste udstyr for at komme igang så gnidningsfrit som muligt. Vi vil tage udgangspunkt i det mest basale, således at du ikke skal bruge formue på at komme igang. Herefter supplerer løbende med nyt udstyr, da der er masser at anskaffe sig. Sølle tre ting er hvad der skal til for at komme igang.

Abilica ECO yogamåtteAbilica ECO yogamåtte

Denne får vores højeste anbefaling, og er produceret i miljøvenligt materiale. Længden er 175cm, bredden er 61cm og 4mm tyk. Så dens mål passer til de fleste og er en rigtig god økologisk måtte.

 

Abilica Bamboo YogamåtteAbilica Bamboo yogamåtte

Fantastisk måtte til vedkommende som vil give sig i kast med Bikram yoga. Bambus materialet er absoberer sveden hurtigt og effektivt. Længden er 172 cm og 61 cm bred, og naturligvis med en skridsikker bund.

Yogabælte

En ideel støtte til mange af de stillinger som du skal forsøge dig med i de forskellige stilarter. Dette er hensigtsmæssigt, da det er et bælte som kan benyttes til flere stilarter end et specifikt hermed giver det dig mulighed for at være fleksibel i din yoga. Såldes skal du ikke udskifte dit bælte, hvis du senere bliver nysgerrig og ønsker at forsøge dig med en ny stilart. Yogabæltet er nødvendigt da det hjælper dig med et sundt og solidt stræk, og giver dig en solid holdning.

Yogablok

Præcis som bæltet er dette udstyr nødvendigt for mange øvelser. Den er nødvendig  i mange øvelser på grund af støtten og hjælpen som den giver. Materialet er oftest produceret i enten kort eller skum, og her er det vigtigt at den er meget hård og robust i formen. Højden er normalt i 7.5 cm – 10 cm. Jo højere den er, jo mere udfordrer du din stabilitet og styrke.

Et alternativ til yogablokke kan være noget som stillingspuder /stillingspude (sexpuder). De kan købes hos de fleste forhandlere af erotik.

Nedenfor ses en prissammenligning af en række gode begyndersæt, hvor du billigt kan anskaffe dig både yogabælte og yogablok

Abilica yogaset

Yoga Mat Position 4mm

Yoga Mat Position 4mmHer er en fantastisk yogamåtte til dig, der enten gerne vil dyrke yoga derhjemme eller have din egen måtte med til din yogaundervisning. 

Måtten fås både i sort og flot lyserød og er 4 mm tyk. Den kan vaskes på 40 grader, hvis den trænger til det.

Gode begynderøvelser

Noget af det mest fantastiske og praktiske ved yoga er at det kan laves overalt. Det eneste du behøver er det sparsomme udstyr, gåpåmod og så en lille viden omkring de mest basale øvelser. Vi tager udgangspunkt i din berømte yoga-entusiast Lesley Fightmaster, som har lavet en video på 28 min. som tager dig rundt i de mest basale øvelser, og klæder dig godt til at lave øvelserne selv. Videoen tager udgangspunkt i fundamentet for alt yoga, Hatha, og kommer nøje med fif og tricks til alle øvelserne.

Vi vil løbende komme med yderligere artikler med forskellige øvelser i andre stilarter, så vi får klædt jer så godt på som muligt til at få balance i krop og sind. Hvis du ikke kan vente indtil, så anbefaler vi FighermasterYoga som et sted at søge ny inspiration. God fornøjelse.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Forfatter

Redaktionen for Netfysioterapi har ét simpelt formål: At skabe verdens bedste forbrugermagasin til formål at hjælpe de danske forbrugere med vejledning om forbrugsgoder. Artiklerne er baseret på omfattende og grundige research-processer, hvor vi samler alt relevant information og data på de respektive produkter og ydelser, så du som læser vejledes på bedst mulig vis. Læs mere omkring os under ’Om Netfysioterapi’.

Skriv en kommentar