Yoga -En genvej til meditation

Yoga er af Indisk oprindelse,  hvor det blev opfundet for mere end 5000 år siden. I dagens Danmark er blevet en del af  vores travle hverdag  og blevet en mere og mere populær træningsform til at finde indre ro. Kombination af kropstillinger og åndedræt teknik er essentielfor at opnå den maksimale balance mellem krop og sind – disse elementer er forankret i hinanden, og vil derved altid have stor indflydelse på hinanden. Meditationen er for mange blevet et fast element i deres hverdag, hvor simple øvelser har en stor effekt på ens fysiske såvel som mentale tilstand. Den er med til at skabe det mentale overskud til at håndtere en travl og presset hverdag, hvor mange kvinder skal agere superhelte ved at hente børn, lave mad, smøre madpakker og klare et fuldtidsjob på den halve tid. Samtidig, så er Yoga også ved at vinde indpas ved den mandlige del af vores befolkning, da meditationen kan være med til at lære mændende om deres fysiske begrænsninger. Herved kan det være en essentiel støtte til manden som kæmper en karriere på jobbet, og desuden skal være den stærkeste i fitnesslokalet. Det mentale overskud er med til at øge produktiviteten og effektiviteten via det forøget overblik det mentale overskud giver.

Stilarter og teknikker

For mange som ikke har prøvet yoga, ser de det ikke som forskellige praktikserende stilarter- og teknikker, men de anser det derimod  som en afslapningsform på en måtte – groft. Dette kunne ikke være mere misvisende. Vi vil nu gennemgå de mest gængse stilarter, og hvad der generelt karakterisere dem. Herefter vil du have et solidt indblik i hvilken stilart som du skal begynde med, og hvad du efterfølgende skal stifte bekendtskab med.

Ashtanga

Den mest kendte og udbredt form i Danmark. Generelt har den en rigtig god indflydelse på din form og disciplin, da det også fungerer som den mest aktive form. Den består af en række faste stillinger som forbindes i et naturligt højt flow mellem åndedræt og bevægelse. dette er med til at have en positiv indflydelse på din smidighed, kondition og styrke. Desuden anses den som afstressende og giver en fornemmelse af lethed i sindet.

Hatha

Dette er vores anbefaling til vedkommende som skal stifte bekendtskab med yoga for første gang. Dette er fundamentet for alle andre praktiserende stilarter, og heraf er der også mange opfattelser af hvordan Hatha korrekt udføres. Generelt er der dog mange kraftfulde og restorative øvelser. Modsat Ashtanga, hvor øvelserne kom i et naturligt flow, så bliver der her taget hensyn til den specifikke øvelser, hvor der bliver taget god tid til at mærke før, under og efter.

Vinyasa

Her er power og flow dækkende ord. Den har sin oprindelse i Ashtanga, hvor den dog ikke følger faste serie af stillinger, men derimod et langt flow, hvor du flydende kommer igennem samtlige stillinger med sved på panden. Denne form har en generel positiv påvirkning på din forbrændingen, da den kombinerer styrke og puls.

Jivamukti

Minder til dels lidt om Vinyasa. Denne er meget fysisk krævende, hvor træningen typisk er omringet af et fokus omkring et tema, som bliver udforsket i gamle tekster og chanting. Her bliver der lavet åndedrætsøvelser til lyden af filosofisk musik, hvor den således forsøger at integrere etik i sindet. Dette skulle ende ud i en forstærket livsglæde og stor styrke.

Bikram

Man kan ikke nævne stilarter, uden at nævne Bikram eller Hot Yoga. Dette er måske den mest populære stilart på nuværende tidspunkt, og stederne blomstrer op i alle større byer. Dette laves i opvarmede lokaler, mange gange op imod 40 grader. Dette er med til at opvarme musklerne i kroppen, hvor du så hermed kan gå dybere ned i stillingerne. Dette vil være med til at øge din smidighed betragteligt modsat traditionelle stilarter. Du kan med succes forsøge dig med Bikram i umiddelbart forlængelse eller før en detox periode, da varmen øger din svedmængde betragteligt.

Udstyr – hvad skal du bruge for at komme igang?

En af de mest fantastiske ting ved Yoga er, at det kan gøres alle steder da du let kan transportere dit udstyr. Det næste der vil blive præsenteret er det vigtigste udstyr for at komme igang så gnidningsfrit som muligt. Vi vil tage udgangspunkt i det mest basale, således at du ikke skal bruge formue på at komme igang. Herefter supplerer løbende med nyt udstyr, da der er masser at anskaffe sig. Sølle tre ting er hvad der skal til for at komme igang.

Yogamåtter

Dette er naturligvis det vigtigste element i hele din træning, da det er nødvendigt for at komme igang. Der findes utallige måtter som er forskellige i både slidtstyrke, farver og materiale, men generelt er det vigtigt at bestemme hvilken form som den skal benyttes til, da f.eks. Bikram kræver en måtte som kan håndtere varmen, hvilket naturligvis ikke er nødvendigt ved Ashtanga eller Jivamukti. Tykkelsen på måtten er vigtig, da den har stor indflydelse på hvor stabilt du står på måtten. Følgende kriterier skal være gældende for at en yogamåtte før vi kvalificere en måtte som godkendt:

  • Maksimum 6 mm tyk
  • Skridsikker
  • Minimum 170 cm lang og 60 cm bred

Nedenfor sammenligner vi forskellige yogamåtter som er rigtig gode muligheder for jer som vil give jer i kast med yoga.

Begynder måtter:
Dette er to rigtig gode valg til vedkommende som skal slå sig løs med yoga for første gang.  De måler henholdsvis begge i længden 183cm, 61 cm i bredden og er 6mm tyk. De er begge to er slidstærke og tåler maskinvask.

Forhandler Pris Totalpris Læs mere

Abilica ECO yogamåtte:

Denne får vores højeste anbefaling, og er produceret i miljøvenligt materiale. Længden er 175cm, bredden er 61cm og 4mm tyk. Så dens mål passer til de fleste og er en rigtig god økologisk måtte.

Forhandler Pris Totalpris Læs mere
399,00 428,00 Gå til forhandler »

Abilica Bamboo YogaMat:
Fantastisk måtte til vedkommende som vil give sig i kast med Bikram yoga. Bambus materialet er absoberer sveden hurtigt og effektivt. Længden er 172 cm og 61 cm bred, og naturligvis med en skridsikker bund.

Forhandler Pris Totalpris Læs mere
Bodystore.dk 479,00 484,00 Gå til forhandler »
529,00 558,00 Gå til forhandler »

Yogabælte

En ideel støtte til mange af de stillinger som du skal forsøge dig med i de forskellige stilarter. Dette er hensigtsmæssigt, da det er et bælte som kan benyttes til flere stilarter end et specifikt hermed giver det dig mulighed for at være fleksibel i din yoga. Såldes skal du ikke udskifte dit bælte, hvis du senere bliver nysgerrig og ønsker at forsøge dig med en ny stilart. Yogabæltet er nødvendigt da det hjælper dig med et sundt og solidt stræk, og giver dig en solid holdning.

Yogablok

Præcis som bæltet er dette udstyr nødvendigt for mange øvelser. Den er nødvendig  i mange øvelser på grund af støtten og hjælpen som den giver. Materialet er oftest produceret i enten kort eller skum, og her er det vigtigt at den er meget hård og robust i formen. Højden er normalt i 7.5 cm – 10 cm. Jo højere den er, jo mere udfordrer du din stabilitet og styrke.

Et alternativ til yogablokke kan være noget som stillingspuder /stillingspude (sexpuder). De kan købes hos de fleste forhandlere af erotik.

Nedenfor ses en prissammenligning af en række gode begyndersæt, hvor du billigt kan anskaffe dig både yogabælte og yogablok:

Forhandler Pris Totalpris Læs mere
179,00 208,00 Gå til forhandler »
Bodystore.dk 199,00 244,00 Gå til forhandler »

Gode begynderøvelser

Noget af det mest fantastiske og praktiske ved yoga er at det kan laves overalt. Det eneste du behøver er det sparsomme udstyr, gåpåmod og så en lille viden omkring de mest basale øvelser. Vi tager udgangspunkt i din berømte yoga-entusiast Lesley Fightmaster, som har lavet en video på 28 min. som tager dig rundt i de mest basale øvelser, og klæder dig godt til at lave øvelserne selv. Videoen tager udgangspunkt i fundamentet for alt yoga, Hatha, og kommer nøje med fif og tricks til alle øvelserne.

Vi vil løbende komme med yderligere artikler med forskellige øvelser i andre stilarter, så vi får klædt jer så godt på som muligt til at få balance i krop og sind. Hvis du ikke kan vente indtil, så anbefaler vi FighermasterYoga som et sted at søge ny inspiration. God fornøjelse.

This post has a rating of stars based on reviews from our users.
Rate this post
Forfatter

Skriv en kommentar