Yoga for begyndere:
Yoga øvelser og udstyr for begyndere

Yoga – En genvej til meditation

Yoga blev opfundet for mere end 5.000 år siden i Indien, og i dagens Danmark er det blevet en del af manges travle hverdag for at finde indre ro. Kombination af forskellige kropstillinger og åndedrætsteknikker er essentielle for at opnå maksimal balance mellem krop og sind.

Meditation er for mange blevet fast rutine i hverdagen, hvor simple øvelser kan have stor effekt på fysisk og mental sundhed. Det skaber overskud til at håndtere en travl og presset hverdag, hvor man skal hente børn, lave mad, smøre madpakker og klare et fuldtidsjob på den halve tid.

Yoga er også ved at blive mere og mere populært hos den mandlige del af befolkningen, da det kan være med til at gøre en klogere på fysiske begrænsninger. Herved kan det være god støtte til manden, som arbejder hårdt for at på sin karriere og desuden skal være den stærkeste i fitnesscentret.

Et mentalt overskud kan øge produktivitet og effektivitet vha. et bedre overblik.

Måtten her får vores anbefaling fordi den er produceret i miljøvenligt materiale, har god komfort og holdbarhed. Længden er 175cm, bredden er 61cm og tykkelsen er 4mm, hvilket er mål, der passer til de fleste.

Bedste pris: (Produktet er udgået) hos (Produktet er udgået)

Gå til forhandler

Dagens bedste priser og tilbud på Abilica ECO yogamåtte:

Et yogabælte er en ideel måde at få støtte på, når du skal forsøge dig med forskellige stillinger i forskellige stilarter. Bæltet kan bruges i mange sammenhænge, så det skal udskiftes, hvis du senere bliver nysgerrig og vil forsøge dig med en ny stilart. Yogabæltet er et godt redskab, fordi det hjælper dig med at få et sundt og solidt stræk.

Bedste pris: (Produktet er udgået) hos (Produktet er udgået)

Gå til forhandler

Mere om Yogabælte

Præcis som bæltet er yogablokken god til mange øvelser, og det er derfor vigtigt, at den er hård og robust i formen. Højden er normalt i 7.5 cm – 10 cm. Jo højere den er, jo mere udfordrer du din stabilitet og styrke.

Dagens bedste priser og tilbud på Yogabælte:

Her er en god yogamåtte til dig, der enten gerne vil dyrke yoga derhjemme eller have din egen måtte med til undervisning.

Måtten fås både i sort og i lyserød og er 4 mm tyk. Den kan vaskes på 40 grader, hvis den trænger til det.

Bedste pris: 323 hos Traeningsmaskiner

Gå til forhandler

Dagens bedste priser og tilbud på Yoga Mat Position 4mm:

Stilarter og teknikker

For mange, som ikke har prøvet yoga, ser de det ikke som forskellige praktiserende stilarter- og teknikker, men derimod som en afslapningsform på en måtte. Det kan ikke være mere misvisende. Vi vil nu gennemgå de mest gængse stilarter, og hvad der generelt karakteriserer dem. Herefter har du forhåbentlig fået et godt indblik i hvilken stilart, du skal begynde med, og hvad du efterfølgende kan stifte bekendtskab med.

Ashtanga

Den mest kendte og udbredte form i Danmark. Den består af en række faste stillinger, som forbindes i et naturligt højt flow mellem åndedræt og bevægelse, hvilket har positiv indflydelse på din smidighed, kondition og styrke. Desuden anses den som afstressende og giver en fornemmelse af lethed i sindet.

Hatha

Hatha er vores anbefaling til vedkommende, som skal stifte bekendtskab med yoga for første gang. Det er fundamentet for alle andre stilarter, og derfor er der mange opfattelser af, hvordan Hatha korrekt udføres. Generelt er der dog mange hårde og restorative øvelser. Modsat Ashtanga, hvor øvelserne kommer i et naturligt flow, så bliver der her taget hensyn til den specifikke øvelse, hvor der bliver taget god tid til at mærke før, under og efter.

Vinyasa

Her er power og flow dækkende ord. Vinyasa har sin oprindelse i Ashtanga, hvor den dog ikke følger faste serier af stillinger, men derimod et langt flow, hvor du flydende kommer igennem samtlige stillinger med sved på panden. Vinyasa har en generel positiv påvirkning på din forbrænding, da den kombinerer styrke og puls.

Jivamukti

Minder til dels lidt om Vinyasa. Denne er fysisk krævende, hvor træningen typisk fokuserer omkring et tema, som bliver udforsket i gamle tekster og chanting. Her bliver der lavet åndedrætsøvelser til lyden af filosofisk musik, hvor det forsøges at integrere etik i sindet. Mange synes, det giver forstærket livsglæde og styrke.

Bikram

Man kan ikke nævne stilarter, uden at nævne Bikram eller Hot Yoga, som lige nu er den mest populære stilart. Det laves i opvarmede lokaler, mange gange op imod 40 grader. Det er med til at opvarme musklerne i kroppen, hvor du så herefter kan gå dybere ned i stillingerne, som øger smidigheden betragteligt modsat traditionelle stilarter. Du kan med succes forsøge dig med Bikram umiddelbart i forlængelse eller før en detox periode, da varmen øger din svedmængde betragteligt.

Udstyr – hvad skal du bruge for at komme igang?

En af de mest fantastiske ting ved yoga er, at det kan gøres alle steder, da du let kan transportere dit udstyr. For at begynde med yoga, er det eneste, du egentlig skal bruge, en måtte. Så simpelt er det. Som du bliver bedre, kan du herefter begynde at supplere med ekstra udstyr.

Gode begynderøvelser

Vi tager udgangspunkt i den berømte yoga-entusiast, Lesley Fightmaster, der har lavet en video på 28 min. Videoen viser de mest basale øvelser, og klæder dig godt på til at lave dem selv.

Vi vil løbende komme med yderligere artikler med forskellige øvelser i andre stilarter, så vi får klædt jer så godt på som muligt til at få balance i krop og sind. Hvis du ikke kan vente indtil, så anbefaler vi FighermasterYoga som et sted at søge ny inspiration. God fornøjelse.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme