Hos Netfysioterapi.dk undersøger vi forskellige tests af annoncefinansierede produkter tilgængelige på nettet, og samler dem sammen så du kan få alle resultater i én komplet artikel.

Sidst opdateret den

Du kan lide at løbe, du kan lide at gå, og nu er du blevet hooked på ideen om at kunne gøre det derhjemme. Måske er det for at finde tid til løbeture, når der er små børn i huset, måske er det fordi du vil træne til et løb, men simpelthen ikke har tid til at komme i fitnesscenteret.  Måske har I en klub eller arbejdsplads der skal bruge et løbebånd?

Og så er det jo vildt praktisk at have sit eget løbebånd. Men hvor gode er modellerne til hjemmebrug og hvor mange penge skal man af med for at få noget i ordentlig kvalitet? Vi har sat os for at finde ud af det.

Anmeldelser

loebebaand-proform-sport-5.0-2842ProForm Sport 5.0

I den billigste ende af kvalitetsløbebånd finder vi ProForm Sport 5.0, et løbebånd produceret af amerikanske ICON, med garanti for god kvalitet og krav til sikkerhed.

Løbebåndet er velegnet til motionister der ikke er væsentlig højere end 180cm eller derover. Under overfladen gemmer der sig en 2hk motor der giver en maks. hastighed på 16km/t og en maks. hældning på 10%. Løbebåndet kan klare en løber der vejer op til 115kg. Løbepladen er på 127cm x 45cm, nok til de fleste, men som sagt ikke så velegnet hvis du er over 180cm.

ProForm 5.0 har 16 forprogrammerede programmer og et fint display, der dog ikke er touchscreen, men som så til gengæld har muligheden for at tilslutte en tablet og bruge iFit, hvor du kan løbe ruter via Google Maps over hele verden.

ProForm 5.0 er et kvalitetsprodukt i den billige ende og velegnet til motionister og hjemmetrænere der ikke er meget over 180cm. Løbebåndet får gode ord med på vejen fra amerikanske træningssider som Treadmilldoctor.com og USA-homegym.com.

Abilica Trex 7

lb1Norske Abilica producerer træningsudstyr i høj kvalitet og er meget populære i Danmark. Deres løbebånd er ingen undtagelse og her er Abilica Trex 7 oplagt, vores ’bedst til prisen’. Til ca. 9000kr er vi her på et niveau hvor du får meget for pengene.

Løbebåndet byder på en 3hk motor, det er meget til prisen, og et løbeareal på 130x40cm, det er nok til fuld løb og sprint for selv højere løbere. Maks hastigheden er 16km/t med en maks. hældning på 15% og en maks. personvægt å 115kg. Løbebåndet kan foldes sammen.

Displayet er LCD og let at bruge med en række forprogrammerede programmer. Der er pulsmåler i håndtagene samt muligheden for at tilslutte Bluetooth pulsmåler.

Abilica Trex 7 er et fremragende valg til prisen, her får du et løbebånd der er solidt, kraftigt og avanceret i en meget solid byggekvalitet. Anbefalet.

Sole F85

lb2Topmodel til hjemmebrug og testvinder, Sole F85 er et stykke imponerende elektronik for den kræsne forbruger og så solid og holdbar at den sagtens kan bruges til deling i et mindre fitnesscenter på jobbet eller i klubben. Sole F85 er blevet kåret til Best in Test hos anerkendte amerikanske Treadmill Doctor.

Med en motor på 4hk og en maks. hastighed på 20km/t, samt maks. hældning 15% er vi på et niveau hvor man normalt skal i fitnesscenteret for at finde noget lignende. Sole F85 kan tåle løbere op til 150kg på en løbeplade der er 152cm x 55cm, også her er der tale om professionelt udstyr.

Sole F85 har blåt LCD display med 10 forud programmerede programmer og der er docking til iPhone. Trådløst pulsmåler bælte med Bluetooth følger med. Det samme gør en drikkedunk og det er jo rart, når man nu har givet over 15.000kr.

Sole F85 er en fremragende maskine der står på hoteller og i mindre fitnessklubber i hele verden. Det er den absolutte topklasse af løbebånd til private der er tale om her.

Købsguide

Hvorfor købe et løbebånd til hjemmet?

Ja, hvorfor egentlig, eller nok snarere hvorfor egentlig ikke, for det er lidt af en folkesport herhjemme at løbe. Vi løber som aldrig før og det er der mange gode grunde til. Men når det gælder at løbe på løbebånd er det ikke den friske luft og de eventuelt sociale aspekter der trækker, men derimod den effektive træning.

Løbebåndstræning er effektivt, med en forbrænding pr. time på mellem 600-1000 kalorier er det svært at slå og samtidig giver løb stærke, slanke ben, god røv og rank holdning.

Det er også en alsidig træningsform. Med få variationer i hastighed, intervaller og hældning kan man træne udholdenhed, fedtforbrænding og muskler. Og så er det intuitivt og nemt.

Løbebånd, cykel, romaskine?

Der er altså mange gode grunde til at kunne ønske sig et løbebånd, men det er jo sjældent nok til at træffe beslutning om at lægge de 6000-10000 kr, som et løbebånd i god kvalitet koster. For det er jo ganske mange penge og fakta er at det koster flere penge at få et ordentlig løbebånd end det gør at få en ordentlig motionscykel eller romaskine (tjek vores test i links).

Hver især er både løbebånd, romaskine og motionscykel effektive til konditionstræning og fedtforbrænding, så hvis det bare drejer sig om at kunne forbrænde nogle kalorier, så er der ingen grund til at smide de ekstra par tusind kroner på et løbebånd – med mindre du da ellers har budgettet til det alligevel.

Men hvis du løber eller går meget og elsker det, hvis du træner til et løb senere på sæsonen, så er det jo grund nok i sig selv. Er du derimod bare ude efter noget hjemmetræning til at smide et par kilo, så er motionscyklen nok et bedre alternativ.

Dit budget – hvor meget er du villig til at betale

Løbebånd er ikke billigere. Det er ret avancerede maskiner med motorer og mange mekaniske dele. Derfor koster de også derefter og også væsentlig mere end en tilsvarende motionscykel eller romaskine til hjemmebrug. Hvor en motionscykel er en ret simpel maskine er et løbebånd langt mere kompliceret og kan være direkte farlig hvis det er af dårlig kvalitet.

Det store løbesite RunnersWorld.com har skrevet en glimrende artikel om farerne ved de billigste løbebånd: svage motorer der udvikler for meget varme og dermed risikerer at gå i brand, plastikdele der går i stykker, løbebånd der hakker. Uanset hvem du spørger vil du få at vide at et løbebånd i ordentlig kvalitet begynder ved ca. 7000kr og op.

Fra 7000 kr får du et ordentligt produkt og herfra er der nærmest ingen øvre grænser. Testvinderne herhjemme og i udlandet koster nemt over 10000 kr og oftere tættere på 15-20000 kr. Det er med andre ord ikke nogen billig løsning. Vi har derfor set på 3 løbebånd med gode anmeldelser i forskellig prisklasse.

Forskellen i kvalitet mellem billigere og dyrere modeller er på helt afgørende områder som motorkraft, bånd-størrelse og hastighed, men også indenfor ekstraudstyr og teknik.

De dyrere modeller har en masse ekstra udstyr som du måske, måske ikke er interesseret i. Det kan være forprogrammerede programmer, docking-station til iPhone, luft-vifte, trådløs pulsmåler og direkte opkobling til internettet.

Der er altså forskel på ”nice to have” og ”need to have”. Vi ser på det nedenunder.

Motor

I modsætning til andre fitness-maskiner bruger et løbebånd en motor og hvor kraftig denne er har afgørende betydning for hvad du kan bruge løbebåndet til. Der er to motorer i et løbebånd, den ene driver selve løbebåndet rundt, den hæver og sænker hældningen på båndet.

En motor i et løbebånd har typisk en motor mellem 1.5 til 3 hestekræfter (hk). Det anbefales at få mindst 2hk hvis du vil løbe og hellere 2.5-3hk. Skal løbebåndet bare bruges til at gå på, er 1.5 til nød nok.

Løbebåndet

Selve løbebåndet er ligeså vigtigt som motoren. Det skal være stort nok til du kan løbe og gå på det og det skal ikke hakke eller sidde fast. Der skal være ordentlig stødabsorbering og en jævn og glat bevægelse.

Hvor hurtig en hastighed båndet kan køre er meget vigtigt. Hvis du vil bruge løbebåndet til løb skal det kunne klare mindst 13km/t og for erfarne løbere bør det kunne klare mere end det.

Størrelsen på båndet er også vigtigt. For løb skal båndet være mindst 130 cm langt og 40 cm bredt. Til gang er det ok med 120 cm længde.

Vil du løbe eller gå op af bakke skal båndet kunne hæves. 10% maks. hældning er fint at gå efter.

Teknik og ekstra

Der er sket meget med teknikken de sidste par år på alle fronter, så hvis du går ud og investerer i et nyt løbebånd skal det selvfølgelig også være fremtidssikret her.

Et stort og let læseligt display med visning af hastighed, tid, puls, program er et must. LCD TV og grafik er et ekstra, men trenden er større skærme med flere muligheder for at gå i detaljer med din træning eller for at lytte til radio og se TV. Nyere og dyrere modeller har desuden dock til iPhone eller lignende og kan sættes op til automatisk at sende info til for eksempel Endomondo.

Pulsmåler på rækværket eller ved displayet er efterhånden standard i løbebånd, men ikke alle har trådløse muligheder, hvor du kan bruge en pulsmåler der sidder på brystkassen, for eksempel fra Polar.

Sikkerhed

Sikkerhed er vigtigt på dit løbebånd, for modsat romaskinen eller cyklen, så fortsætter båndet uanset om du er på det eller ej! Der kommer danskere til skade på løbebånd hvert år, flere end et par stykker, så gør dig selv en tjeneste og køb med fokus på kvalitet og sikkerhed også.

Der er to aspekter her: sikkerhedsudstyr og stabilitet.

Der skal være mulighed for nødstop, oftest med en stor rød knap og også meget gerne en sikkerhedsstrop der sættes fast til kontrolpanelet og som slukker for båndet hvis man falder. Stabilitet og kvalitet er lige vigtigt, det er helt afgørende at løbebåndet ikke hopper, ryster, bevæger sig, så du kan være sikker på at dine fødder lander hvor du tror de gør. Der skal også være rækværk på begge sider til at tage for.

Se vores artikel om: Test af vægtveste – find den bedste vægtvest til løb og crossfit


Denne side er anmeldt af: Amanda S. Schou 10/10

Dette indlæg har fået NAN stjerner baseret på 0 anmeldelser fra vores brugere.
Bedøm dette indlæg
Forfatter

Redaktionen i Obsidian Media har ét simpelt formål: At skabe verdens bedste forbrugermagasin til formål at hjælpe de danske forbrugere med vejledning om forbrugsgoder. Alle vores artikler er udarbejdet af vores skribenter i samarbejde med vores research-team, som der har indsamlet data og udvalgt produkter. Artiklerne er derved baseret på omfattende og grundige research-processer, hvor vi samler alt relevant information og data på de respektive produkter og ydelser, så du som læser vejledes på bedst mulig vis.

2 kommentarer

  1. Pingback: Stepmaskine Test 2017 - find bedste og sammenlign priser - Træning og Motionsguiden

  2. Ole Hjortshøj Svar

    Findes der en anerkendt “sammenligningsmodel” således at man kan omsætte
    f.eks 10 km løb på bånd på 40 min. med 10 km løb på lige landevej evt bane?

Skriv en kommentar